Oak sun room
In keeping with the old

Client: Private Client
Programme: 6 weeks on site
Project management services provided:
Health & safety compliance – CDM – Appraisal – Design – Planning – Listed building consent – Building regulations – Tendering – Building site management
Hill Project Management were asked to make recommendations regarding the poor performance of an existing timber conservatory.

As always, this was too cold in the winter and over-heated in the summer, so the room was largely unused.

The options were limited by the listed building status of the main building, a sympathetic approach therefore needed to be adopted. One that would meet the aspirations of the Client and also be acceptable to the Local Authority conservation officer.

The solution proposed was to remove the conservatory and build a traditionally constructed, oak framed roof over the stone walls. The front was to be a direct glazed, oak framed screen, featuring large double glazed panels. A bespoke oak door was also fitted.

HPM prepared the design and submitted the planning and listed building applications. Once approval had been received HPM then prepared the working drawings/specifications, sought Building Regulation approval and tendered the various works. These were then managed on site through to completion.

Oak boarding was used to clad the area over the glass screens, as was the soffit under the projecting roof.

This overhang provided a sheltered area in which to sit and crucially, in the summer, provided solar shading to prevent heat gain through the glass.

The roof was blended with the main house by sourcing reclaimed tiles, virtually identical to the original. Cast iron gutters and roll top ridge tiles complimented the design.

The oak support posts sat on bath stone staddle bases. They featured wind braces, with tenons into the oak truss spanning over the top. All the oak fixing pegs were handmade on site.

This combination of design and materials, along with traditional craft techniques, ensured that the new sun room sits comfortably with the period home.

The integration of modern insulation ensured superb performance and a delightful new space to enjoy – whatever the weather!