New build residential
Classic with a twist

Client: Private Client
Programme: 10 months on site
Project management services provided:
Health & Safety Compliance – CDM – Appraisal – Technical Design – Working Drawings – Engineering – Building Regulations – Building Site Management – Contract Administration – Sewer Diversion

HPM were instructed to advance this scheme from the planning stages, through detailed design to completion.

The unusual foot print of this new home was dictated by the original rear garden plot. This drove the design and created some engineering challenges.

Not only this but the constricted site had access issues and very little working space. To mitigate the difficulties, HPM decided to use a timber frame with steel supporting elements. This allowed the building to be completed with minimum heavy plant, which would have been precluded by the narrow road access.

Initial site investigations revealed a sewer in the way of the build, HPM successfully negotiated with Wessex Water to divert this pipe, including all the necessary design work.

Having cleared the last of the planning conditions, site work commenced with conventional foundations on rock. The excavations were monitored by an archaeologist, as Roman articles had earlier been found nearby. Nothing of interest was discovered, so progress continued apace.

Working through a winter period luckily, caused only minor weather delays.

Traditional bath stone was used, laid to match surrounding buildings, render blended with this, whilst contrasting cedar cladding was used to the rear. The dark framed windows and doors, along with eaves details, give the elevations a contemporary feel. The porch design and galvanised gutters really standout.

Built with high insulation values, the house easily surpasses the Building Regulation requirements. The eco-credentials also include an electric car charging point. The limed oak flooring downstairs, was laid over an under floor heating system, warmed by a highly efficient gas boiler.

High quality bathrooms were fitted and completed by extensive, marble wall tiling. Underfloor heating was also fitted in the bathrooms, to give a warm feel to the tiled floors.

The bespoke fitted kitchen optimises the use of space in the unusual floor plan, with the kitchen area open through to the dinning and lounge areas. Margin lighting to the ceilings in these areas, adds a great visual detail.

This new build maybe compact but it has a real depth of character in design and superb quality of finish.